![]() |
D'esquerra a dreta, Joan Tugores, Claudi Alsina, Joan Aregio, Jordi Montaña i Ricardo Alfaro |
Text i foto: Jesús Abad | Entre el pessimisme del “final del túnel” i l'optimisme de “volar cap amunt”. Així es van evidenciar les reflexions que es van poder escoltar en el decurs de les intervencions realitzades pels ponents. L'editora de Món Empresarial va presentar la sessió destacant la importància d'unes jornades en què es puguin sentir les opinions sobre cap a on va el futur empresarial. Tot seguit, la ponència d'obertura va anar a càrrec del secretari d'Ocupació i Relacions Laborals de la Generalitat de Catalunya, Joan Aregio i Navarro, qui va recordar l'esforç que s'està fent des de l'Administració per millorar la situació actual i va avançar que“quan arribem al final del túnel el paisatge que trobarem serà diferent del què en teníem abans. Una de les coses que segurament més haurà canviat és la necessitat d'adaptació contínua i permanent a les necessitats del mercat”. En aquest àmbit, va assegurar que s'està treballant per establir unes plataformes legals que ho permetin com ara les lleis d'ocupació i de formació professional que demostren que “la formació és un repte de país”.
Formació continua
En el torn de ponències, el doctor Jordi Montaña, rector de la Universitat de Vic va reflexionar sobre el model de formació que s'ofereix als estudiants i va reflexionar sobre l'alt grau d'ocupabilitat en relació a l'esforç que es fa des de la seva institució “per estar connectats amb les empreses i amb el territori”. Aspectes com ara que els estudiants facin pràctiques obligatòries i treballs de fi de carrera vinculats a empreses, en la seva opinió, hi són claus. Va fer una menció especial a les anomenades “beques SíSí”, ajuts que permeten que els alumnes facin pràctiques a les empreses i que a canvi aquestes els hi paguin els estudis, i que per tant són estudiants que “sí treballen i sí estudien”. D'acord a les reflexions de Montaña, “la formació ha de ser per a tota la vida”.
Com a segona ponència, el president d'Aedipe ( Associació Catalana de Direcció de Persones) i director de Recursos Humans d'Asepeyo, Ricardo Alfaro, va criticar “la visió que tenim de la formació d'aquest país”. D'una banda, va recordar que “les persones que no tenen estudis tenen la taxa de desocupació més baixa” i d'altra banda “hi ha el problema de la sobrequalificació, gent que està disminuint el seu currículum”. Alfaro va denunciar la preocupació davant una possible “generació perduda” i “la fuga de talent qualificat a l'estranger”. Malgrat això va animar a promoure la formació professional que “té més possibilitats d'ocupabilitat” i va assegurar que “hem d'anar adaptant l'oferta formativa a les necessitats dels teixit empresarial d'aquest país”.
Aquestes intervencions dels ponents van precedir un interessant debat moderat pel catedràtic de la Universitat de Barcelona, el doctor Joan Tugores, que va tenir la participació del públic assistent. La necessitat de millorar en coneixements de Tecnologíes de la Informació i en llengües com l'anglès, van ser algunes de les idees exposades a la sala, però sempre amb cert pessimisme davant la situació de l'actual crisi econòmica. En relació als sectors emergents, Ricardo Alfaro va assenyalar l'oci i el turisme, el sector industrial, l'exportació, però sense perdre de vista el sector logístic, que depèn de disposar d'unes bones infraestructures portuàries.
El vol català
La clausura oficial de les Jornades de Món Empresarial va anar a càrrec del doctor Claudi Alsina, secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, va oferir tres notícies finals, dues de fredes i una de calenta. Com a males notícies, Alsina va criticar d'una banda la rigidesa imposada pel Govern espanyol, “allunyant-nos d'Europa, dient que tots els Graus han de ser com a mínim de 4 anys”. D'altra banda, la nova llei d'Educació LOMCE, a la qual es va referir dient que “no només no ens connecta amb Europa sinó que ens connecta amb el segle XIX, amb la qualcosa tenim un problema en l'espai i en el temps”, va sentenciar irònicament.
Finalment, el doctor Claudi Alsina va voler tancar l'acte amb optimisme, convençut de què “el sistema universitari català és molt potent, molt internacionalitzat, amb uns grans nivells de recerca”. Va encoratjar els assistents a incentivar l'anomenat Life long Learning, la formació continuada al llarg de tota la vida i va concloure dient que, sense pensar en túnels, “Catalunya avui ha de volar cap amunt en una economia internacional”.
0 comentarios:
Publicar un comentario